حسابداری ساختمان
شرکتهایی که در زمینه ساخت و ساز و انبوهسازی کار میکنند برای این که بتوانند به امور مالیشان رسیدگی کنند نیازمند نرم افزار حسابداری ساختمان هستند. این نرم افزارها انجام امور مربوط به حسابداری ساختمانی را آسانتر میکنند زیرا با استفاده از آنها میتوان به راحتی میزان هزینهها و پرداختیها به پیمانکاران، شرکا وغیره را محاسبه کرد. به همین دلیل در این مطلب قصد داریم تا به بررسی نحوه حسابداری ساختمان به خصوص حسابداری ساختمان مسکونی بپردازیم؛ بنابراین اگر کسب و کار شما مرتبط با حوزه انبوهسازی و ساختمانسازی است به شما پیشنهاد میکنیم تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
حسابداری ساختمانی چه اهمیتی دارد؟
یکی از دغدغههای مهم مدیران پروژههای ساخت و ساز، نحوه پرداخت به پیمانکاران و انبوهسازان است. در حسابداری ساختمانی میزان پرداختیها، موعد چکها، میزان پرداختیهای عقب افتاده و مسائل مهم دیگری مانند نحوه تسویه حساب فاکتورها مورد توجه قرار میگیرد. مدیران و سایر ذینفعان در پروژههای ساختمانی میخواهند در بازههای زمانی مشخص گزارشهایی درباره مسائل مالی پروژه دریافت کنند تا مطمئن شوند که سرمایهگذاری آنها سودآور خواهد بود و هیچ گونه اشتباهی در مدیریت ساختمان و امور مالی پروژه رخ نخواهد داد بنابراین استفاده از نرم افزارهای حسابداری مربوط به پروژههای ساختمانی امری ضروری است.
اگر در حسابداری ساختمانی کوتاهی شود ممکن است مشکلات زیادی به بار بیاید زیرا همیشه افراد سوء استفادهگری هستند که با جعل فاکتورها یا ایجاد هزینههای اضافی قصد کلاهبرداری دارند. همه این مشکلات را میتوان تا حدود زیادی با استفاده از نرم افزار حسابداری ساختمان برطرف کرد زیرا این نرم افزارها فقط برای حسابداری ساختمان طراحیشدهاند؛ بنابراین تمام موارد لازم برای مدیریت پروژههای ساخت و ساز در آنها گنجانده شده است.
آشنایی با نرم افزارهای حسابداری ساختمانی
تمام افرادی که کارهای پیمانکاری و ساخت و ساز را انجام میدهند برای این که بتوانند به امور مالی خود سر و سامان دهند به نرم افزارهای حسابداری ساختمانی احتیاج دارند. خوشبختانه در بازار چندین نرم افزار حسابداری ساختمانی وجود دارد که شما میتوانید با توجه به نیازها و بودجهای که در نظر گرفتهاید یکی از آنها را خریداری کنید؛ همچنین باید به این نکته توجه داشته باشید که برخی از این نرم افزارها صرفاً برای حسابداران و مدیران مالی طراحی شدهاند، بنابراین اگر شما آشنایی کافی با حسابداری نداشته باشید، نمیتوانید از آنها استفاده کنید؛ البته نرمافزارهایی نیز در بازار وجود دارند که دارای محیط کاربری آسانتری هستند و افرادی که دانش کافی درباره حسابداری ندارند نیز میتواند از آنها استفاده کنند. با این حال قبل از انتخاب بهترین نرم افزار حسابداری ساختمانی بهتر است با برخی از امکانات ضروری که باید در این نرم افزارها وجود داشته باشد، آشنا شوید.
مدیریت چندین پروژه مختلف به صورت همزمان
شرکتهای انبوهسازی ممکن است چندین پروژه مختلف را به صورت همزمان انجام بدهند بنابراین باید امکان ثبت اطلاعات مالی چندین پروژه مختلف در نرم افزارهای حسابداری ساختمانی وجود داشته باشد تا بتوان به راحتی مدیریت مالی پروژهها را انجام داد و گزارشهای مالی دقیقی را در اختیار ذینفعان پروژهها قرار دارد. یکی دیگر از مسائلی که باعث میشود وجود این ویژگی در نرم افزارهای حسابداری مربوط به ساختمانسازی ضروری باشد، آن است که در هر پروژه چندین قرارداد میان کارفرما و پیمانکار بسته میشود پس به نرم افزاری احتیاج پیدا خواهید کرد که بتواند تمام این قراردادها را به صورت همزمان مدیریت کند.
قابلیت ثبت میزان پیشرفت پروژه
شرکتهای پیمانکاری برای انجام پروژههای خود باید با افراد زیادی مانند مهندسین و کارگران در ارتباط باشند پس به نرم افزار حسابداری ساختمانی نیاز دارند که بتواند عملکرد این افراد را ثبت کند. نحوه عملکرد افراد فعال در انجام یک پروژه ساخت و ساز باید بر اساس تعداد روزها یا ساعات کاری و متراژ ثبت شود تا بتوان حقوق و دستمزد آنها را به درستی محاسبه کرد. همچنین با استفاده از این اطلاعات امکان محاسبه تعداد روزهایی که تا اتمام پروژه باقیمانده است نیز وجود دارد.
ثبت اطلاعات مربوط به خرید مصالح
حسابداری ساختمانی به پیمانکاران کمک میکند تا بتوانند میزان خرید مصالح مورد نیاز برای ساخت پروژههای خود را مدیریت کنند زیرا همانطور که میدانید میزان هزینههایی که برای خرید مصالح ساختمانی پرداخت میشود بسیار زیاد است و سهم قابل توجهی از کل بودجه را در برمیگیرد؛ بنابراین نیاز است تا با استفاده از نرم افزارهای حسابداری اطلاعات مربوط به میزان ورودی مصالح موجودی کالاها را ثبت کرد تا از بروز هر گونه سو استفادهای جلوگیری شود.
ثبت تمام پرداختیها و دریافتیها
بدون تردید مهمترین دلیلی که پیمانکاران از نرم افزارهای حسابداری ساختمانی استفاده میکنند، مدیریت امور مالی پروژههایشان است. برای مدیریت پروژههای ساخت و ساز، شما باید در هر لحظه به اطلاعات ثبت شده درباره میزان دریافتیها و پرداختیها دسترسی داشته باشید تا بتوانید بهتر تصمیمگیری کنید. زمان مورد نیاز برای اتمام پروژههای انبوهسازی بسیار زیاد است، بنابراین به عنوان مدیر پروژه باید از میزان چکهای دریافتی، موعد چکهای پرداختی، موجودی حساب و غیره نیز کاملاً مطلع باشید.
قابلیت محاسبه هزینه کل پروژه
یک مدیر پروژه برای آن که در کار حسابداری ساختمانی موفق باشد باید بتواند قیمت تمام شده هر مترمربع از یک پروژه را محاسبه کند. نرم افزارهای حسابداری ساختمانی به مدیران کمک میکنند تا بتوانند هزینههای صرف شده در پروژههای مختلف را به صورت دقیق تر بررسی کنند. این اطلاعات علاوه بر مدیریت پروژه در حال انجام، به مدیریت پروژههای مشابه بعدی نیز بسیار کمک خواهد کرد، زیرا همه ما به دنبال ارتقا کیفیت و کاهش هزینهها هستیم به همین دلیل با ارزیابی این اطلاعات میتوان تا حدودی درصد اشتباه در پروژههای آینده را پایین آورد.
آیا استفاده از نرم افزارهای حسابداری ساختمانی ضرورت دارد؟
اطلاعات مالی مربوط به انجام یک پروژه ساختمانسازی بسیار زیاد است به همین دلیل برای راحتتر شدن ثبت و دسترسی به این اطلاعات و همچنین محاسبه میزان هزینههای صرف شده برای ساختمانهای مسکونی به نرم افزارهای حسابداری ساختمان مسکونی احتیاج دارید. در صورت عدم استفاده از نرم افزارهای حسابداری استاندارد با مشکلاتی زیادی روبه رو خواهید شد که برخی از آنها عبارتاند از:
- بروز مشکلاتی در مدیریت امور مالی پروژههای پیمانکاری به ویژه مدیریت چکها و وجوه نقدی
- عدم دریافت گزارشهای مالی در بازههای زمانی متعدد برای محاسبه میزان پیشرفت پروژه
- به وجود آمدن هزینههای اضافی به دلیل عدم آگاهی از وضعیت مالی پروژهها
- عدم وجود سیستم برای دسترسی آسان به اطلاعات مالی
یکی از مهمترین مسائلی که بهتر است در ساختمانهای مسکونی به آن توجه شود، امور مالی و حسابداری ساختمان مسکونی است. بسیاری از ساکنین ساختمانهای مسکونی فردی را به عنوان حسابدار برای مدیریت و کنترل هزینههای ساختمان در نظر میگیرند. مدیریت هزینهها و امور مالی ساختمان میتواند کاری زمانبر و طاقتفرسا باشد. اما میتوانید از ابزارهای گوناگون مانند نرم افزارهای مخصوص حسابداری ساختمان مسکونی برای انجام امور مالی استفاده کنید. استفاده از این نرم افزارها مزایای بسیاری به همراه خواهد داشت که در این مقاله به بررسی و توضیح مختصر آنها خواهیم پرداخت. با ما همراه شوید.
چرا یک پروژه ساخت و ساز به نرم افزار حسابداری ساختمانی نیاز دارد؟
امروزه در اجرای پروژههای پیمانکاری با شرکتهای دولتی، خصوصی و حتی پروژههای گوناگون ساختمانی نحوه پرداخت به پیمانکاران و تأمین کنندگان یکی از بزرگترین دغدغههای مدیران اجرایی پروژهها است که اهمیت نقش حسابداری ساختمان را پررنگتر میکند. یکی از عواملی که باعث پایداری یک پروژه میشود بدون شک دقیق بودن حساب و کتابهای مالی آن است. چه از حسابدار استفاده کنید و چه خود به نرم افزار حسابداری ساختمان آشنایی داشته باشید همه این عوامل سبب میشود تا در هر لحظه که به اطلاعات حسابداری ساختمان خود احتیاج داشتید، به راحتی به این اطلاعات دسترسی داشته باشید.
تجزیه و تحلیل این اطلاعات برای توسعه پایدار سازمانها، دولت و مشاغل گوناگونی مانند ساخت و سازها اهمیت فراوانی دارد. وجود اطلاعات دقیق، اعتماد برانگیز، بهموقع و مربوط به فعالیتهای اقتصادی پروژههای مختلف نه تنها لازم، بلکه حیاتی است. فرض کنید برای ساختن یک ساختمان مسکونی برنامه ریزی مالی نداشته باشید و یا میزان بودجه مصرفی را در هر مرحله نتوانید اندازه گیری کنید بدون شک دیر یا زود بدون وجود حسابداری ساختمان، پروژه شما با مشکلی جدی مواجه خواهد شد و احتمال سرقت مالی را بالاتر خواهد برد.
نحوه به کار بردن حسابداری ساختمان در پروژههای ساختمانی
اولین موضوعی که در این رابطه باید بدانید این است که آیا این شرکت ساختمان را برای خود میسازد یا برای شرکتهای دیگر؟ اگر ساخت ساختمانها به سفارش شرکت دیگری باشد، میتوان از حسابداری پیمانکاری که قوانین خاص خود را دارد استفاده کرد و اگر ساختمان برای خودش باشد تحت عنوان دارایی ثابت محسوب میشود و برای سند زدن در ابتدای امر باید بدانیم که کار شرکت مورد نظر چیست؟ و در چه شاخه و حوزهای مشغول فعالیت است؟
مواردی که برای محاسبه آنها نیاز به آشنایی با حسابداری ساختمان است
موارد متعدد و گوناگونی در هنگام ساخت یک پروژه ساختمانی وجود دارد که برای بررسی آنها نیاز است تا با نرم افزارهای حسابداری مرتبط با امور ساخت و ساز آشنایی داشته باشید و یا از آنها استفاده کنید. برخی از این موارد در ادامه برای شما شرح داده شده است.
امور مربوط به حقوق کارکنان و مواد مصرفی
باید متناسب با حوزه فعالیت شرکت ساختمانی فاکتورهای مربوط به مواد مصرفی شناسایی و ثبت شود. مثلا پیمانکاری که قرارداد راه سازی دارد خرید آسفالت، قیر، شن و ماسه جز مواد مصرفی اصلی هستند. همچنین یکی دیگر از امور مهمی که به حسابداری دقیق نیاز دارد پرداخت حقوق کارکنان و کارگران است که باید دقیق و سر موقع باشد.
هزینههای سربار
برخی از هزینههایی که صورت میگیرد با عنوان هزینههای سربار شناخته میشوند که لازم است تا اطلاعات دقیقی از آنها داشته باشیم؛ به طور مثال سوخت و کرایه ماشین آلات، خرید ابزارآلات، بیمه کارگاه و کارگران و هزینههایی از این قبیل جزو هزینههای سربار هستند که با داشتن نرم افزارهایی مربوط به حسابداری ساختمان میتوان به راحتی آنها را مدیریت کرد.
فیشهای پرداختی بیمه و مالیات
کلیه فیشهای پرداختی بیمه و مالیات با نرم افزارهای حسابداری ساختمان مسکونی قابل پیگیری هستند. در نهایت کلیه حسابهای خرید و فروش با اظهارنامههای ارزش افزوده و گزارشها فصلی مطابقت داده و کنترل میشود که مسلما نباید هیچ مغایرتی در آنها وجود داشته باشد که این امر تنها با آشنایی با حسابداری ساختمان میسر است.
با حذف حسابداری ساختمان منتظر این عواقب باشید!
یکی از مواردی که به طور عمده در پروژهها دیده میشود این است که مدیران به دلیل اتکا بر محاسبات دستی، سنتی و یا ذهنی اطلاعات دقیقی از کل هزینههای انجام شده پروژه ندارند و اطلاعات و اعدادی که در ذهن خود دارند و یا به صورت دستی محاسبه کردهاند، کمتر از میزان واقعی هزینهها است، از طرف دیگر از مبالغ دقیق پرداختی به هر پیمانکار یا تأمین کننده و تاریخ و نحوه پرداخت سند موثقی در اختیار ندارند در نتیجه زمان تسویه با پیمانکاران و تأمین کنندگان با مشکل مواجه خواهند شد. همین امر و نداشتن برنامهای مناسب برای حسابداری ساختمان، خود باعث سوءاستفاده احتمالی و در نتیجه باعث بروز مشکلاتی مالی میشود.
یکی دیگر از عواملی که مدیران پروژههای ساختمانی را به اشتباه به این فکر میاندازد که نیازی به حسابداری ساختمان ندارند این است که معتقدند خود کنترل کامل روی مسائل پرداخت و تکراری نبودن فاکتورها دارند و به همین علت در اغلب مواقع در ارائه صورت وضعیت به کارفرما جهت دریافت وجه یا جهت محاسبه مدیریت پیمان پروژهها با مشکل مواجه میشوند و نمیتوانند گزارش دقیق و مناسبی ارائه دهند؛ چنین وضعیتی دو مشکل بزرگ را در پی خواهد داشت اول اینکه امکان دارد نتایج محاسبات فاکتورها و صورت وضعیتها کم و زیاد شود و تغییر کند و دوم این که به دلیل ارائه نشدن گزارشی شفاف و صحیح نمیتوان اطلاعات را به استفاده کنندگان به خوبی ارائه کرد و در برخی از اوقات باعث بروز شک و شبهه میشود؛ از همین رو بهتر میتوانیم به اهمیت نقش حسابداری برای ساختمان پی ببریم.
حسابداری ساختمان مسکونی به چه منظور انجام میشود
همانطور که میدانید یکی از مهمترین مسائل مطرح در هر مجتمع ساختمانی، مسائل مربوط به امور مالی است. اصلیترین منبع درآمد هر مجتمع ساختمانی برای پرداخت هزینههای مورد نیاز (اعم از تعمیر و نگهداری، پرداخت قبوض، و…) دریافت کردن مبلغی از ساکنین ساختمان تحت عنوان شارژ است. شارژ مجتمعهای مسکونی ممکن است به صورت ماهانه، هر سه ماه یک بار و یا حتی سالیانه از ساکنین دریافت شود. این مبلغ باید طبق قانون ثبت شده در سال 1343 به مدیر ساختمان (که توسط ساکنین مجموعه انتخاب میشود) تحویل داده شود.
یکی از مهمترین مسائلی که باید به آن توجه بسیاری شود، تعیین فردی به عنوان حسابدار برای کنترل ورود و خروج مبالغ و درآمدهای مجتمع است. بدون وجود یک حسابدار مطمئن ممکن است اشتباهات بسیاری در کنترل و مدیریت هزینههای ساختمان پیش آید. یکی از بهترین راهکارهایی که میتواند برای کنترل هزینههای ساختمان به مدیران کمک کند، استفاده از نرمافزارهای حسابداری ساختمان مسکونی برای مجتمعهای مسکونی است که در ادامه به توضیح بیشتر درباره آن خواهیم پرداخت.
مزایای استفاده از نرم افزار حسابداری ساختمان مسکونی چیست؟
همانطور که گفتیم یکی از مهمترین مسائل در ساختمانهای مسکونی کنترل و مدیریت هزینهها است. حسابدار ساختمان که توسط افراد ساکن در مجموعه و مدیریت انتخاب میشود این وظیفه را بر عهده خواهد داشت. یکی از بهترین ابزارهایی که میتواند در حسابداری ساختمان مسکونی به مدیران و حسابداران کمک کند، نرم افزار حسابداری ساختمان است. نرم افزارهای حسابداری ساختمانی انواع گوناگونی دارند که میتوانید بر اساس نیاز خود از هر یک از آنها استفاده کنید. به طور کلی استفاده از این دسته از نرم افزارها مزایای بسیاری به همراه خواهد داشت. برخی از مزایای استفاده از این ابزار عبارت است از:
سازماندهی و نظمدهی به اطلاعات مالی
یکی از مهمترین مزایای استفاده از نرم افزارهای حسابداری ساختمان مسکونی امکان سازماندهی تمام اطلاعات امور مالی است. با استفاده از این نرم افزار میتوانید تمام اطلاعات و فاکتورهای مربوط به امور مختلف را دستهبندی کرده تا در زمان مورد نیاز امکان مراجعه سریع به هر یک از آنها را داشته باشید. علاوه بر این با داشتن نظمی مناسب برای اطلاعات مالی میتوانید مطمئن باشید که به هنگام محول کردن وظایف مربوط به حسابداری به دیگر افراد، کارها کاملا به درستی پیش خواهند رفت.
افزایش دقت در ثبت اطلاعات
یکی دیگر از مزایای استفاده از ابزارهای حسابداری ساختمان مسکونی افزایش دقت در ثبت اطلاعات مالی است. یکی از مواردی که میتواند مشکلات بسیاری را در روند حسابداری و مدیریت هزینههای ساختمان ایجاد کند، خطاهای انسانی و کم دقتی در ثبت و محاسبه اطلاعات است. استفاده از نرم افزارهای حسابداری مسکونی میتواند دقت محاسبات را تا حد قابل توجهی افزایش داده و از بروز مشکلات جلوگیری کند.
افزایش سرعت امور
یکی از دغدغههای حسابداری ساختمانی و کنترل هزینههای ساختمانهای تجاری و مسکونی، زمانبر بودن انجام محاسبات و دستهبندی تمام اطلاعات و امور مالی است. اما با استفاده از نرم افزارهای مخصوص در این زمینه میتوانید سرعت انجام امور حسابداری ساختمان مسکونی و محاسباتی را تا حد قابل توجهی افزایش داده و از بابت صحت اطلاعات نیز اطمینان کامل داشته باشید. البته ممکن است در ابتدا برای استفاده از این نرم افزارها مجبور به صرف زمان بیشتری شوید. اما پس از یادگیری نحوه استفاده از امکانات نرم افزارها میتوانید وظایف خود را با سرعت بیشتری به پایان رسانده و از دقت تمام اطلاعات نیز اطمینان کامل داشته باشید.
افزایش امنیت اطلاعات
امنیت اطلاعات یکی از مهمترین مسائل در امور مالی و حسابداری است. اگر تصمیم به نگهداری گزارشات مالی و فاکتورها به صورت کاغذی داشته باشید، بهتر است بدانید که همیشه امکان گم شدن و یا آسیب رسیدن به گزارشات وجود خواهد داشت. یکی از مهمترین مزایای استفاده از نرمافزارهای حسابداری ساختمان مسکونی افزایش امنیت اطلاعات و محافظت از فاکتورها و رسیدهای مربوطه است. با بهره بردن از نرمافزارها و ابزارهای حسابداری ساختمان مسکونی میتوانید به طور کامل از امنیت اطلاعات ذخیره شده اطمینان داشته باشید.
امکان دریافت گزارشات گوناگون
همانطور که پیشتر گفتیم ابزارها و نرمافزارهای گوناگونی برای بهبود روند حسابداری ساختمان مسکونی و مدیریت امور مالی در ساختمانها و مجتمعهای تجاری و مسکونی موجود است. هر یک از این ابزارها امکانات و ویژگیهای مخصوص به خود را دارند که میتوانید بر اساس نیاز خود از آنها استفاده کنید. یکی از ویژگیهایی که میتواند کمک بسیاری به حسابدار ساختمان کند، امکان دریافت گزارشات گوناگون در زمان دلخواه است. با دریافت گزارشات مالی و در اختیار گذاشتن آنها برای ساکنین ساختمان، میتوانید به تمامی افراد نسبت به صحت انجام روند حسابداری ساختمان مسکونی اطمینان دهید. علاوه بر این، دریافت گزارشات در زمانهای مورد نیاز و بررسی آنها میتواند به بهبود روند حسابداری و مدیریت امور مالی کمک بسیاری کند.
به روز رسانی سریع اطلاعات
آخرین موردی که در این مقاله به آن اشاره خواهیم داشت، به روزرسانی سریع اطلاعات با استفاده از نرمافزارهای حسابداری ساختمان مسکونی است. در حالی که به روزرسانی تمام اطلاعات و جزئیات به صورت دستی کاری بسیار مشکل و زمانبر خواهد بود، با کمک این نرم افزارها به راحتی میتوانید به امور مربوط به حسابداری رسیدگی کنید.
پیشنهاد
یک راهکار ساده برای انجام خدمات حسابداری ساختمان استفاده از نرم افزار های مدیریت ساختمان است که عموما بخش حسابداری این نرم افزارها کامل است و امکانات خوبی را در خود جای داده است. یکی از بهترین نرم افزارهای مدیریت ساختمان که برای انجام امور حسابداری نیز می توانید از آن استفاده کنید، نرم افزار مدیریت ساختمان هومتیک است. این نرم افزار در کنار رایگان بودن در زمینه حسابداری خدمات متنوعی را ارائه می دهد که می توان به امکان دریافت گزارشات گوناگون مالی ، به روز رسانی سریع اطلاعات و موجودی صندوق ساختمان ، افزایش دقت در ثبت اطلاعات، سازماندهی و نظمدهی به اطلاعات مالی اشاره کرد. شما می توانید از طریق لینک زیر به نرم افزار هومتیک دسترسی داشته باشید و از خدمات بی نظیر آن در زمینه حسابداری ساختمان استفاده کنید.
سوالات متدوال
چگونه به راحتی حسابداری ساختمان را انجام دهیم؟
به جای استخدام حسابدار می توانید با اپلیکیشن مدیریت ساختمان هومتیک این کار را انجام دهید.
آیا می توانیم به صورت رایگان حسابداری مجتمع اداری و مسکونی را انجام دهیم؟
بله ، استفاده از اپلیکیشن هومتیک کاملا رایگان است و به صورت کامل حسابداری ساختمان را انجام می دهد.