چوب ترمووود چیست؟ معرفی انواع و قیمت

چوب ترمووود چیست؟ معرفی انواع و قیمت

ترمووود چیست؟ معرفی انواع و قیمت

یکی از متریال هایی که امروزه در صنعت ساختمان بسیار کاربرد دارد و ویژگی های آن باعث شده است تا بسیار در بین طراحان محبوب باشد چوب ترموود است. ترمو وود یا ترموود که به آن چوب ترمو نیز می گویند نوع خاصی از چوب است که با مکانیزم پیشرفته حرارت، نسبت به چوبهای دیگر دارای استحکام و ماندگاری بیشتری می باشد. در این مقاله به خواهیم دانست ترمووود چیست و چه کاربردی دارد.

 

تعریف کلی ترموود یا چوب ترمو

چوب ترمووود چیست؟ معرفی انواع و قیمت

حتما شما هم سازه های ساختمانی را با چوب دیده اید. بسیاری از این سازه ها چشم نواز و زیبا هستند و کاربرد زیادی دارند. از طرفی ظرافت خاصی به نمای ساختمان یا دکوراسیون داخلی می بخشند. باید گفت در حالت کلی برای تولید این محصول از مواد شیمیایی استفاده نمی شود. همچنین ترمووود در برابر کپک، حشرات موذی، موریانه، ساس و قارچ نیز بسیار مقاوم است. در چوب ترمو علاوه بر موارد بالا، در رنگ و شکل ثبات بی نظیری دارد به طوری که سالیان سال زیبایی خود را حفظ می کند. این ویژگی ها باعث شده است تا توجه طراحان و مهندسان ساختمان به آن جلب شود.

 

تاریخچه ترموود

چوب ترمووود چیست؟ معرفی انواع و قیمت

اگر به تاریخ نگاه کنیم هر گوشه از جهان بخشی از خدمات خود را در زمینه های مختلف به جهان ارائه داده است. در صنعت ترمود نیز برای اولین بار در دهه 1930 در کشور فنلاند برای آن که مقاومت چوب را بالا ببرند آن را با روش های خاصی مقاوم کردند. کشور فنلاند از پیشتازان صنعت ترموود می باشد که برای اولین بار خط تولید این چوب را راه اندازی و اقدام به تولید آن نمود . این اقدام بسیار مورد تایید دیگر کشور ها قرار گرفت. علاوه بر آن ، این کشور یک مرکز و انجمن تحقیقات فنی ترموود با نام VTT راه اندازی نمود و به صورت جامع در این زمینه تحقیقات به دست آورد و در نهایت فرآیند تیمار حرارتی ترمو چوب یا ترموود توسط انجمن ترموود فنلاند و با همکاری صنایع محصولات چوبی وارد عرصه بازار شد طوری که امروزه ترموود مطابق تحقیقات به عمل آمده توسط این انجمن تولید و عرضه می شود .بعد از آن کشورهای کانادا و آلمان نیز به پیشرفت هایی دست یافتند.

 

روش تولید چوب ترمو

چوب ترمووود چیست؟ معرفی انواع و قیمت

معمولا در تولید چوب باید از روش های خاصی استفاده شود تا بهترین کیفیت آن به دست بیاید. برای ساخت چوب با کیفیت برخی کشور ها تلاش کردند و چوب های زیادی را امتحان کردند. در نهایت برای تولید چوب ترمو یا ترمووود از جنس چوب زبان گنجشک (ASH) و چوب گونه کاج (PINE) استفاده می کنند. ترمووود را به عنوان محصولی از کشور فنلاند می شناسند، اما قابل ذکر است این محصول در کانادا و آلمان نیز به طور گسترده تولید میشود. برای تولید این محصول از روش گرما و بدون مواد شیمیایی استفاده می شود. در نتیجه بهترین کیفیت این کار توسط کشورهایی که برای آن تلاش کردند به دست آمد. آنچه مسلم است این است که هر چوبی برای تولید ترموود مناسب نیست.

 

بالاترین کیفیت چوب ترموود فقط در بعضی از قسمت های جنگل سوئد و فنلاند پیدا می شود. این بدان جهت است که این کشور اروپایی از آب و هوایی خوب برخوردار است و کیفیت درختان آن با دیگر نقاط جهان متفاوت است. فنلاند پیشتاز تولید ترموود می باشد و از گونه های چوب های متعدد برای تیمار حرارتی و تولید چوب ترمود بهره می برد. درختانی که از آنها برای چوب ترموود استفاده می شود زیاد هستند اما برخی از آنها نوئل (Picea abies) ، کاج (Pinus sylvestris) ، صنوبر (Populus tremula) ، توس (Betula pendula) ، زبان گنجشک (Fraxinus excelsior) ، کاج رادیانا (Pinus radiata) ، توسکا (Alnus glutinosa) ، لاریکس (Larix sibirica) و راش (Fagus silvatica) است که کاربرد زیادی دارد.

 

چه عواملی در قیمت چوب ترموود مهم است ؟

چوب ترمووود چیست؟ معرفی انواع و قیمت

نوع ، طرح ، رنگ و ضخامت چوب ترمو شده در قیمت آن تاثیر دارد. این تاثیر بسیار بالاست و بعد از آن متراژ آن و نوع اجرای کار در زمان اجرا تعیین کننده قیمت آن است. گاها نوع فرآیند حرارت دهی چوب ترموود نیز می تواند در قیمت چوبها دخیل باشد . روش های ساخت و پرداخت چوب با استفاده از تجهیزات و ابزارهای متعددی انجام می پذیرد و نوع پرداخت چوب به شیوه های متفاوتی اجرا می شود و همچنین مواد اولیه نیز در قیمت چوب ها تعیین گذار است .
نوع ایرانی این چوب نیز به خاطر کیفیت کمتر قیمت مناسبتری نسبت به مدل ترک و فنلاندی آن دارد.

 

کاربرد‌های چوب ترمووود

از زمانی که انسان ها به یکجانشینی روی آوردند یک عده به فکر طرحی محل زندگی خود با استفاده از امکانات آن زمان بودند. کم کم صنعتی شدن جوامع شکل و نمای محل سکونت انسان هارا تغییر داد. طراحان ساختمان پا به عرصه گذاشتند و برای زیبایی ساختمان طرح هایی ارائه دادند که این طرح ها کم کم پیشرفته تر شد. حال در سال 2021 طراحی های خاص و زیبایی با استفاده از صنایع مختلف امکان پذیر است . یکی از این صنایع حرارت دادن و افزایش استحکام چوب است که این امکان را به وجود می‌آورد که از چوب در جاهایی استفاده کنیم که قبلاً امکان نداشت. می‌توان از ترمووود هم برای داخل خانه و بیرون از خانه و هر قسمت دیگر ساختمان استفاده کرد.

 

استفاده از ترمووود در بیرون از ساختمان

استفاده از چوب در نمای بیرون قبلا امکان پذیر نبود اما امروزه به دلیل مقاومت بالای ترمووود در مقابل رطوبت و حشرات آن را به یکی از بهترین مصالح برای نمای بیرونی ساختمان تبدیل می‌کند . این ویژگی که به کمک تکنولوژی در ساختمان ایجاد شده است شکل و نمای آن را دچار تحول کرده است. مثلا در سقف بالک، کفپوش کردن آلاچیق، نرده‌های بالکن و نما می توان از چوب استفاده کرد.

 

استفاده از ترمووود در نمای داخلی ساختمان

علاوه بر ظاهر ساختمان حالا چوب ترمووود با حضور در خانه ما و دکوراسیون نیز جلوه خاصی به آن بخشیده است. ظاهر زیبای ترموود همچنین آن را به یکی بهترین گزینه‌ها برای داخل خانه تبدیل می‌کند. از مهم‌ترین کاربردهای این محصول ساختمانی در فضای داخلی می‌توان به کفپوش و پارکت اتاق‌ها، استفاده از آن در قسمت سونا استخر، استفاده از آن برای ساخت اسباب و اثاثیه داخل خانه اشاره کرد که بسیار هم محبوب است.

 

مزایای ترمووود

چوب ترمووود چیست؟ معرفی انواع و قیمت

از مزایای استفاده از چوب ترموو یا ترمووود این است که وزن کم و سبک نسبت به متریال های مشابه و همتراز خود دارد. حفظ رطوبت محیط در حد استاندارد نیازهای طبیعی انسان را فراهم می کند. همچنین نرمال کردن تغییرات ناگهانی دما (سرما به گرما و گرما به سرما) را فراهم می سایزد. در واقع باید گفت چوب ترمو همراه با نصب سریعتر و تمیزتر و توانایی بسیار بیشتر در مقابل آتش، آب، طوفان و برودت نسب به چوب های دیگر باعث شده است تا اکثر مردم به فکر استفاده از آن بیوفتند. تجزیه پذیر بودن و عدم آسیب رساندن به محیط زیست در زمان تخریب (طراحی اکولوژیکی) و انعطاف پذیری و مقاومت بیشتر نسبت به فشارهای بیرونی (نظیر زلزله) از دیگر عوامل انتخاب این متریال جذاب است. عایق بی نظیر صدا (به دلیل نگهداری هوا در منافذ خود) و دارای دوام بالا در برابر پوسیدگی در انواع شرایط آب و هوایی، همچنین مقاومت در برابر تاب برداشتن و تغییر ابعاد و مقاوم در برابر حمله حشرات، ریز ارگانیسم‌ها، و انواع قارچ و کپک باعث شده است تا این چوب نسبت به سایر چوب ها در اولویت مصرف قرار بگیرند.

  • پردازش 100% طبیعی بدون افزودنی های شیمیایی، زیست تخریب پذیر و قابل بازیافت
  • عملکرد برتر در خارج از منزل، داخل خانه یا در شرایط آب و هوایی مختلف به لطف عملیات حرارتی ویژه
  • دارای ثبات ابعادی بالا، دوام و مقاومت در برابر پوسیدگی، یکنواختی رنگ و کاهش هدایت حرارتی
  • بدون نشتی رزین، رنگ آمیزی یا اعمال سطوح آسان است.

چرا باید از ترمووود فناندی استفاده کرد؟

از نظر پایداری – گرمای شدیدی که چوب در طول تولید در معرض آن قرار می گیرد، تا عمق هسته خشک می شود و باعث می شود تمام رطوبت و رزین از چوب حذف شود. بنابراین چوب ترمووود به تغییرات رطوبت واکنش نشان نمی‌دهد (خطر تورم، ترک خوردن و انقباض آن کاهش می‌یابد) و به آن اجازه می‌دهد شکل خود را به مراتب بهتر حفظ کند. چوب همچنین شیره یا رزین را حتی در دمای بالا ترشح نمی کند.

دوستدار محیط زیست – چوب نرمی که برای تولید ترمووود استفاده می شود از جنگل های مدیریت شده و دارای گواهی PEFC سرچشمه می گیرد و از آنجایی که هیچ گونه مواد شیمیایی یا مواد خارجی در طول تولید آن درگیر نیست، ترمووود یک ماده سازگار با محیط زیست است که تنها با استفاده از روش های طبیعی تولید می شود.

مقاومت در برابر پوسیدگی و قارچ – به دلیل فرآیند حرارتی که باعث تجزیه همی سلولز می شود، چوب حاوی مواد مغذی مناسب برای رشد و توسعه پوسیدگی و قارچ ها نیست.

افزایش طول عمر – هنگامی که چوب با حرارت درمان می شود، طول عمر متوسط آن طولانی می شود. مدت زمان ماندگاری چوب بستگی به گرمای دقیقی دارد که چوب در معرض آن قرار می گیرد، اما به طور کلی هر چه دما بالاتر باشد، طول عمر طولانی تری خواهد داشت.

عایق بهبود یافته – چوبی که تحت عملیات حرارتی قرار گرفته است بسیار متخلخل تر از چوب تصفیه نشده است و خواص عایق آن را به شدت بهبود می بخشد.

می توان بازیافت کرد – برخلاف چوب آغشته به فشار، ترمووود را می توان در زمانی که دیگر مورد نیاز نیست دور انداخته یا به عنوان چوب تصفیه نشده بازیافت کرد.

 

انواع ترموود

ترمود ها انواع مختلفی دارد که از نظر تولید و گونه چوب متفاوت است.

 

انواع ترموود از نظر روش تولید :

– مدل ترمو- اس (Thermo-S)

یکی از مدل های رایج و البته کاربردی در چوب ترمو را می توان به ترمو اس یا مدل اس این گونه اختصاص داد. این مدل بسیار محبوب است و البته پایداری آن هم به نسبت نیاز شما بستگی دارد. در این رده بندی S مخفف Stability به معنای ثبات و پایداری است و هدف از ایجاد ترموود با این کلاس مقاومت و پایداری آن در برابر شرایط محیطی است ، برای همین در این روش چوب را تا دمای 180 درجه سانتیگراد حرارت می دهند تا مقاومت آن را بالا ببرند . وقتی در این درجه حرارت چوب قرار بگیرد در مقابل بسیاری از مشکلاتی که ممکن است برای چوب ها بوجود بیاید مقاوم است. بنابراین محصولاتی که با استفاده از این روش تولید و عرضه می شوند با توجه به میزان رطوبت محیط ، چیزی مابین 6 تا 8 درصد تغییر ابعاد یا تورم دارند . از گونه های سوزنی این محصول برای محیط های داخلی ساختمان ها همچون مبلمان داخلی ، اتصالات در محیط خشک ، در و پنجره ، سونا و از نوع پهن برگ آن برای اتصالات در هر نوع شرایط آب و هوایی مانند کف پوش ها ، مبلمان فضای شهری و سونا استفاده می شود .هر چند که این مدل در نمای ساختمان هم استفاده می شود اما در نما دوام چندانی ندارد و بهتر است از مدل دیگری در نما استفاده شود.

 

– ترمو- دی (Termo-D)

مدل دیگری که بهتر از مدل ترمو اس عمل می کند و کاربردهای زیادتری دارد مدل دی است. مدل دی به دلیل مقاوت بیشتر نسبت به مدل قبلی خود در نما نیز استفاده می شود و کاملا امنیت و مقاومت در آن جریان دارد. در این کلاس D مخفف کلمه Durability به معنی دوام است و هدف و ویژگی مدنظر برای این محصول دوام طبیعی آن است که بسیار حائز اهمیت می باشد ، برای همین منظور در فرآوری تولید این محصول چوب را تا دمای 220 درجه سانتیگراد حرارت داده و استحکام آن را در برابر شرایط محیطی بالا می برند . باید گفت این روش استحکام چوب را چندین برابر بیشتر می کند و در این روش تیمار سبب می شود محصول دوام فوق العاده ای داشته باشد و بتوان در محیط های باز از آن استفاده نمود . میزان رطوبت و شرایط دمایی این چوب بین 5 تا 6 درصد تغییر بعد و تورم دارد . کاربردهای این چوب برای مکان های بیرونی همچون ساخت درب های بیرونی ، چوب نما و دیوار ، تابلو چوبی مغازه ، سونا ، سرویس بهداشتی و حمام و همچنین فضای مبلمان شهری می باشد .بیشتر استفاده از این نوع در ساختمان ها و نمای خارجی است اما در داخل ساختمان هم قابل استفاده است. در حمام یا سرویس بهداشتی کاربرد اساسی دارد که رطوبت در آنجا زیاد است.

 

انواع ترموود از نظر گونه چوب

– ترموود با چوب نرم (Soft Wood)

اگر بخواهیم از نظر گونه چوب های ترموود را بررسی کنیم باید بگوییم که از نظر گونه نیز این چوب ها متفاوت هستند. مثلا یک نمونه از آن چوب نرم است که ضعیف می باشند . چوب های نرم از درختان سوزنی برگ همچون سرو ، صنوبر و کاج حاصل می شود . نرم چوب ها نسبت به سخت چوب ها کمی ضعیف تر و شکننده تر هستند و دانستیه یا چگالی کمتری نسبت به چوب های سخت دارند و به دلیل سبکی و قیمت ارزان در صورت گذراندن فرآیند ترموود قابل استفاده در نمای ساختمان می باشند .با آن که این چوب ها در نمای ساختمان قابل استفاده هستند اما اگر درست تقویت نشوند ممکن است دچار مشکلاتی گردند.

 

– ترموود با چوب سخت (Hard Wood)

گروه دیگری که نوع چوب وجود دارد چوب سخت است. در واقع نوع نرم آن شکننده است اما نوع سخت آن مقاوم تر هستند. سخت چوب ها از درختان پهن برگ بوجود می آیند که از پرطرفدارترین آنها در دنیای صنعت می توان به چوب ون اشاره نمود و بقیه چوبها با استفاده از چوب درختانی نظیر گردو ، صنوبر ، بلوط ، افرا ، ماهون ، گیلاس ، راش و زبان گنجشک تولید می شوند . اگر تمایل به اجرای نمای ساختمان چوبی با طرح های ویژه دارید استفاده از سخت چوب ها برترین گزینه است .این مدل برای استفاده در نمای ساختمان بسیار مناسب است و باعث می شود تا دوام بیشتری نسبت به مدل نرم خود داشته باشند.

 

انواع ترموود از نظر ابعاد و پروفیل :

اگر بخواهیم از سومین انواع چوب ترموود بگوییم بسته به پروفیل به کار برده در آن باید گفت که این پروفیل های چوب ترموود با طول 3 یا 6 با مقطع هایی در طرح ها و ابعاد متعدد در بازار موجود هستند علاوه بر آن پروفیل ها در دو نوع شیاردار و بدون شیار نیز تقسیم می شوند که کاربردهای مختلفی دارند.

 

روش نصب و استفاده از چوب ترموود :

روش اول : پیچ از رو

در این روش ترمووود را با پیچ از رو محکم می کنند که باعث دیده شدن پیچ ها می شود.

روش دوم : فاق و زبانه

در این روش بصورت زبانه ترمووود را لای فاق قرار داده که در این صورت عمل استحکام توسط فاق صورت می گیرد. این فاق انواع مختلفی دارد.

روش سوم : نصب با کلیپس

این روش نیز یک روش مرسوم است که در آن زیر سازی صورت گرفته و سپس روی آن ترمووود کشیده می شود. این روش هزینه زیادی دارد اما نمای زیبایی را ایجاد می کند. در این روش زیرسازی توسط آهن کشی و یا پروفیل گالوانیزه انجام می شود و چوب های ترمو با استفاده از کلیپس به زیرسازی متصل می شوند و خاصیتی که این روش نسبت به روش اول دارد این است که پیچ ها در نمای چوبی مشاهده نمی شوند اما قیمت اجرای چوب نما با این روش بالاتر خواهد بود. زیبایی این روش بخاطر آن است که نقاط اتصال کمی دیده می شود و نما بیشتر به چشم می آید. همچنین اگر این نما خوب کار شود دارای استحکام بیشتر نسبت به بقیه کارها است.

 

نگهداری از چوب ترمووود

 

از آنجایی که انتظار می رود ترموود عمر طولانی داشته باشد، لزوماً نیازی به انجام فرایندهای مختلف بر روی آن ندارید. برخی از افراد  برای غنی‌تر کردن رنگ چوب، رنگ، لکه یا رنگ به چوب خود اضافه می کنند، اما اگر آن را تغییری ندهید، چوب به طور طبیعی به خاکستری نقره‌ای تغییر می‌کند (مشابه چوب سدر یا کاج اروپایی).

 

روش های زیر سازی ترمووود

روش های زیرسازی ترمووود بسیار جذاب است و باعث می شود تا نمای خوبی به ساختمان بدهند. باید گفت بهترین روش هایی که در زیر سازی ترمووود استفاده می شود زیر سازی چوبی و سیمانی است.

  • روش زیرسازی چوبی
  • روش استفاده از زیرساز فلزی
  • روش استفاده از زیرساز سیمانی

 

نتیجه گیری

حال که در این مقاله با ترموود یا چوب ترمو آشنا شدید باید بدانید که این روش برای ساختمان ها و نماها استفاده ویژه ای دارد و رخ آن را بسیار جذاب می کند. در باره نصب آن باید گفت روش های سنتی جهت نصب با استفاده از میخ و چکش بود اما امروزه برای راحتی کار از تفنگ میخ زنی استفاده می شود . استفاده از پیچ به جای میخ سبب افزایش استحکام می شود و با توجه به پهنای چوب ، میزان استفاده از پیچ ها کاهش یا افزایش پیدا می کند .با این حال اگر قصد استفاده از این چوب را در نمای بیرونی یا داخلی ساختمان دارید به این نکته توجه کنید که حتما از جنس خوب آن و مقاوم در برابر رطوبت و حرارت استفاده کنید تا بهترین نتیجه را بگیرید.

 

Loading

3.7/5 - (6 امتیاز)

۱ در مورد “چوب ترمووود چیست؟ معرفی انواع و قیمت”

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالای صفحه بردن